
Sterrenkundevereninging
Mercurius Halle
DOSSIERS
05/05/2019. Openbare verlichting in Halle.
Halle wil de openbare verlichting vernieuwen en verduurzamen. Sterrenkundevereniging Mercurius Halle vraagt aan het college van burgemeester en schepenen het ontwerp van een doordacht lichtplan en bijstand van de VZW Preventie Lichthinder als adviesverlener. Doel is minder en slimmer licht dat bijdraagt tot een meer natuurvriendelijke en mooiere stad en tegelijk lichthinder een halt toeroept.
05/05/2019. Mercurius meet fijn stof in Halle met #Luftdaten.
​
Sinds 05/05/2019 meet Sterrenkundevereniging Mercurius Halle het fijn stof in Halle. ​Meer informatie vind je op https://luftdaten.info/nl/startpagina/. De meetresultaten van het fijn stof PM 2.5 en PM10 vind je op https://maps.sensor.community/#10/50.9394/4.6335. De drempeloverschrijdingen van fijn stof vind je tenSlotte op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij op https://vmm.vlaanderen.be/beleid/luchtbeleid.
28/04/2018-16/05/2018. Mercurius meet luchtkwaliteit in Halle met #CurieuzeNeuzen.
Niet minder dan 20.000 gezinnen, verenigingen, bedrijven en scholen krijgen de kans om de luchtkwaliteit te meten. Sterrenkundevereniging Mercurius Halle stelde zich kandidaat om deel te nemen en werd geselecteerd. De meting gebeurt door een meettoestel op te hangen aan een raam van een gebouw. In mei 2019 werd dan de concentratie van de stikstofdioxide (NO2) in de lucht gemeten. NO2 is een belangrijke indicator van luchtverontreiniging die veroorzaakt wordt door het verkeer. Dit onderzoek heeft duidelijk gemaakt in welke mate we worden blootgesteld aan NO2. Zo kunnen we beter inschatten wat de gevolgen zijn voor onze gezondheid. Dat dergelijke metingen op zo'n grote schaal worden uitgevoerd, is een internationale primeur. ​Op de zetel van Mercurius Halle werd een concentratie van 24 NO2 microgram/M3 gemeten. ​Meer informatie vind je op https://curieuzeneuzen.be/
​
2022-2025. Mercurius ijvert voor een planetenpad in Halle.
​
Hallenaren Paul Hellings, Roland Oeyen en Tom Severs van Sterrenkundevereniging Mercurius Halle namen juli 2022 het initiatief om een planetenpad op te richten. Al gauw sloten Francine Van der Perre, David Denayer, Maxime Deryck en Joël Muermans zich aan bij het initiatief.
​
Het planetenpad dat zij voorstellen is een kilometer lange wandeling in het centrum van Halle. Op deze route worden 11 borden geplaatst met informatie over de Zon, de planeten Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus, de planetoïden en de Kuipergordel. Het Zonnestelsel wordt hier 5 miljard keer kleiner voorgesteld dan in werkelijkheid. Hierbij worden dee onderlinge afstanden tussen de hemellichamen in de ruimte gerespecteerd.
Om terug te keren loop je het planetenpad terug af, maar dan in de omgekeerde richting.
​
Tijdens deze wandeling maak je kennis met de verschillende planeten van ons Zonnestelsel. Een leerrijke ervaring voor wandelaars en fietsers en de Halse scholieren. De informatie op de borden wordt uitgewerkt door de Sterrenkundevereniging Mercurius Halle.
​
​In Halle is de interesse voor wetenschap diepgeworteld. In 1979 al namen Halse scholieren een wetenschappelijk initiatief: de oprichting van Titan, een scholierenvereniging die zich bezighield met sterrenkunde, chemie, natuurkunde, meteorologie, aardrijkskunde en seismologie. Jaren later werd de Sterrenkundevereniging Mercurius Halle opgericht, gekend van gratis publieksactiviteiten zoals de sterrenkijkdagen, de zonnekijkdag, de nacht van de duisternis, zons- en maansverduisteringen en planeet-overgangen. Vandaag kunnen jongeren ook bij de Jongerenvereniging voor Sterrenkunde Hyperion terecht om deze hobby uit te oefenen. Op ludieke en ontspannende wijze maken de leden kennis met alle facetten van de sterrenkunde en aanverwante wetenschappen.
​
​Als het planetenpad er komt, zal het het eerste planetenpad zijn in onze Provincie Vlaams-Brabant.
​